Πέντε κοσμήτορες του ΑΠΘ ανέλαβαν την πρωτοβουλία διοργάνωσης, στις 30 Μαρτίου, μίας ανοικτής και με διεθνείς συμμετοχές, επιστημονικής ημερίδας με θέμα «Αρχαιότητες στη Βενιζέλου και Μετρό: Προκλήσεις και Λύσεις».  Σκοπός των κοσμητόρων των Σχολών Θεολογικής, Φιλοσοφικής, Νομικής, Πολυτεχνικής και Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών, είναι ,τόσο η in situ ανάδειξη των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου, όσο και η κατά το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση του Μετρό.

Στη συνέντευξη που δόθηκε πριν λίγο από τους καθηγητές Γρηγόρη Ζαρωτιάδη, Δημήτρη Μαυροσκούφη, Κωνσταντίνο Κατσιφαράκη και Θεόδωρο Γιάγκου ( απουσίαζε η κοσμήτορας της Νομικής κα. Συμεωνίδου- Καστανίδου), μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, τονίσθηκε ότι η πρωτοβουλία διοργάνωσης της ημερίδας, είναι στο πνεύμα της απόφασης τη Συγκλήτου του ΑΠΘ ( 23/12/2019), με το οποίο απευθύνθηκε έκκληση για μία πιο προσεκτική και τεκμηριωμένη τοποθέτηση των αρμοδίων ως προς τις αρχαιότητες στη Βενιζέλου.

Επίσης, υπογραμμίσθηκε ότι επιλέχθηκε στα κείμενα της πρόσκλησης η φράση «in situ ανάδειξη των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου» και όχι η in situ διατήρησης, καθώς οι διοργανωτές δεν έχουν προσχηματική προσέγγιση στο θέμα, ούτε υπάρχει κάποια προειλημμένη απόφαση υποστήριξης της μίας από τις δύο τεχικές λύσεις, δηλαδή της κατασκευής του σταθμού με την απόσπαση και την επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων ή, της κατασκευής με παραμονή των αρχαίων στο χώρο που βρέθηκαν.

Στόχος είναι της Συντονιστικής Επιτροπής είναι, η πραγματοποίηση της ημερίδας σε σύντομο χρόνο, καθώς η αντιπαράθεση μεταξύ αυτών που υποστηρίζουν τη μία ή την άλλη τεχνική λύση, ολοένα και οξύνεται. Όπως δε τονίσθηκε, στην ημερίδα θα προσκληθούν να τοποθετηθούν το αρμόδιο υπουργείο, η εταιρεία Αττικό Μετρό Α.Ε., προφανώς η ανάδοχος κοινοπραξία και όλοι οι φορείς και πλευρές που θεσμικά εμπλέκονται.

«Συμπαθούν» τη λύση με in situ παραμονή

Στη διάρκεια της συνέντευξης έγινε φανερό πως ορισμένοι, είναι υπέρ της κατασκευής με τις αρχαιότητες in situ, άλλωστε το δήλωσαν εκφράζοτας την προσωπική τους γνώμη.

Ο καθ. Γρ. Ζαρωτιάδης, κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, είπε ότι αυτός είναι υπέρ της in situ διατήρησης των αρχαιοτήτων, ενώ θεωρεί πως όλοι, ασχέτως του ποιά τεχνική λύση υποστηρίζουν, είναι υπέρ της ανάδειξης των αρχαιοτήτων στο χώρο του σταθμού. Ο λόγος που υποστηρίζει την παραμονή των αρχαίων κατά την κατασκευή του σταθμού είναι, όπως πρόσθεσε, ότι η απομάκρυνση και επανατοποθέτηση και σύνθεσή τους, θα προκαλέσει σημαντικές αλλοιώσεις.

Ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής καθ. Κων/ντίνος Κατσιφαράκης, ανέφερε ότι περιμένει με μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσει τις εισηγήσεις των συγκοινωνιολόγων, για να «καταλήξουμε στο εάν τελικώς είναι αναγκαίος ο σταθμός Βενιζέλου», προσθέτοντας  ότι θα ήταν ευτύχημα να μπορεί να λειτουργήσει το Μετρό , χωρίς το σταθμό «Βενιζέλου», έστω και για κάποιο διάστημα (σ.σ. η λύση της in situ παραμονής).

Ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής καθ. Δ. Μαυροσκούφης, υπογράμμισε ότι τα μέλη της Συντονιστικής δεν παίρνουν θέση πολιτική, η  δε δική του θέση είναι καθαρώς επιστημονική και επιθυμεί την προσέγγιση του θέματος πολυπρισματικά.

Ο κοσμήτορας της Θεολογικής καθ. Θ. Γιάγκου, είπε και αυτός ότι η παρέμβαση των ακαδημαϊκών είναι  πολιτισμική και όχι πολιτική, λέγοντας πως πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή γιατί από τα έργα του Μετρό, τα προηγούμενα χρόνια, καταστράφηκε η βασιλική ( ναός) που είχε αποκαλυφθεί στο Συντριβάνι, ενώ ο τρόπος διαχείρισης των αρχαιοτήτων, από πλευράς Μετρό, δεν ήταν τόσο συμβατός με το παρελθόν της πόλης.

Η ημερίδα της 30ης Μαρτίου θα έχει τις εξής τέσσερις επί μέρους συνεδρίες:

  • H σημασία της in situ ανάδειξης των αρχαιοτήτων της Βενιζέλους ως μέρος του πολιτισμικού «κεφαλαίου» της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της προοπτικής της βιώσιμης ανάπτυξής της.
  • Η συγκοινωνιακή διάσταση των εναλλακτικών λύσεων, σε συνάρτηση με τα χαρακτηριστικά και τις απαιτήσεις του έργου του Μετρό.
  • Κατασκευαστικές και τεχνικοοικονομικές πτυχές των εναλλακτικών λύσεων.
  • Οικονομικό/αναπτυξιακό και θεσμικό πλαίσιο της in situ ανάδειξης.

Η Συντονιστική Επιτροπή θα υποστηριχθεί διοργανωτικά από 12μελή Επιστημονική Επιτροπή.

Διαβάστε την αρχική δημοσίευση στην ιστοσελίδα GR Times!

Categories: Uncategorized

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *